joi, 7 august 2008

Dan Puric si virtutea virtuala a neamului romanesc

Un actor propovaduieste de ceva vreme despre virtutile extraordinare ale poporului roman si ale ortodoxiei. Nu mai pridideste cu interviurile pe aceste teme si chiar a scris si o carte. O prietena citea aceasta carte si a insistat ca ar trebui s-o citesc si eu. N-am citit-o pentru ca prietena mea este unul din acei oameni care sunt convinsi ca isi iubesc tara foarte tare si, din aceasta prea multa dragoste, voteaza PSD, iar toate necazurile neamului romanesc se trag jumate de la strainatatea care are ceva cu noi si jumate de la Basescu. Altfel, fara aceste doua rele, neamul nostru ar fi pe culmi ametitoare de bunastare, buna crestere si educatie fina.

Actorul de care zic se cheama Dan Puric, iar eu n-am nimic cu Dan Puric. Nu-l judec nici ca actor (pentru ca nu l-am vazut niciodata profesand pe scena ci doar de cateva ori pe la tv in numere de pantomima), nici ca scriitor (nu i-am citit cartea). Dar, atat cat vad din interviurile tv sau din presa, mi se pare fundamentalist, dogmatic, incoerent (in interviul pe care tocmai l-am citit „poporul roman are geniu” si tot in acelasi interviu este “o populatie bezmetica si imbecilizata pe internet”). Iar daca Dan Puric nu este asa, atunci este nesincer. Eu n-am reusit sa-l dibui.


„...Daca vezi Romania din punctul de vedere al lui Sancho Panza, este un ghetou neocomunist, fara perspectiva. Daca o vezi din punctul de vedere al lui Don Quijote, este gradina Maicii Domnului... ...Dan Puric... ...stie ca Romania nu este ceea ce este acum si crede in potentialul ei. Eu lucrez in posibil, domnisoara, eu lucrez in virtualitatea ei. Poporul acesta a dainuit datorita virtualitatii...” (interviu in Romania Libera)

Ce ti-e si cu realitatea asta virtuala...!

Dar poate ca Dan Puric este doar la moda, este trendy si cele 50.000 de exemplare vandute din cartea lui sunt rezultatul acestui fapt. Mi-aduc aminte ca, prin anii 90, era unul Corut, Pavel parca... Si pe ala il vedeam pe la televizor vorbind cam la fel si auzeam ca vinde ’jdemii de volume.

Fanii lui Dan Puric si Dan Puric insusi sa ma ierte daca am fost nedrept scriind cele de mai sus. E doar o parere sau simtire foarte personala si foarte nedocumentata. Stiu si ca, inainte de a scrie asta, ar fi trebuit sa-i vad macar cateva spectacole si sa-i citesc si cartea. Mi-am permis sa scriu asa si tinand cont de faptul ca cele scrise aici au doar cativa cititori, iar daca am comis o nedreptate, aceasta nu va putea fi niciodata atat de maligna precum atacurile din ultimele zile impotriva lui Patapievici sau cele mai vechi impotriva lui Liiceanu ori de cate ori acesta face cate un „apel catre lichele”.

Foto: rostonline.org

11 comentarii:

gabriela spunea...

O, Doamne, da ce prieteni ai :(

gabriela spunea...

Frumoasa rau melodia...Ce-ai facut, ai tradat-o pe Floarea? Macar asta sigur nu e pesedist ca de la un timp vad ca numai de astia ai parte :))

gabriela spunea...

Hai ca o iau pe rand, abia acu am ajuns la esenta articolului ca pana acum m-am lasat prinsa de idei secundare :D
Si pe mine ma enerveaza Dan Puric, mai ales de cand l-am auzit odata intr-un interviu perorand despre aceleasi calitati innascute ale genialului popor roman. Mi se pare extrem de superficial ca nivel. Iar dupa ce-am citit fragmentele din interviul ala la tine mi s-a intarit convingerea.
Cred ca nu degeaba l-a inzestrat Dumnezeu cu darul pantomimei ;)

Anonim spunea...

tu nu faci parte din poporul roman? nu mananci din painea facuta de mainile poporului roman? mai mult ca perfectilor,tare-i usor sa critici!noroc cu voi ca altfel n-am fi stiut cum suntem!

gabriela spunea...

Draga ripi, la mine te referi? Pentru ca nu stiu am sa-ti raspund...fac parte din poporul roman, da. Painea o iau de la supermarket si uneori scrie pe ea made in France, deci nu stiu de mainile cui a fost facuta. Facerea parte dintr-un popor nu inseamna ca trebuie sa-i inventezi tot felul de calitati. Eu una apreciez calitatile individuale si nu cred in cele colective.
Si bininteles ca e usor sa critici. Vad ca si tu o faci :)

Nicu spunea...

Eu cred ca Ripi e un brutar! Si e suparat pe aia de mananca din rodul muncii sale. Uite de-aia nu merge treaba... :)

gabriela spunea...

N-as crede :) Oricine ar fi cred ca stiu cu cine voteaza ;)

Anonim spunea...

e usor sa critici ...

gabriela spunea...

Eu cred ca e mai usor sa cazi in admiratie :) Critica, atunci cand e onesta si bazata pe argumente, nu e nociva. Dar cazutul in admiratie, da.

Anonim spunea...

@Nicu

Daca tie asa ti se pare...Nu imi e clar daca parerea ta in legatura cu Puric a fost infuentata mai mult de prietena ta (de alegerile ei politice) sau de articol (care e foarte prost realizat). Indiferent care din ele ar fi...nu ti se pare cam putin?

Ca idee, daca o sa vrei candva sa intelegi ce e cu Puric asta, atunci cand il vei asculta sa te gandesti la oamenii din satul in care ai copilarit, la biserica de acolo...

Nicu spunea...

Hey, Claudia!
N-a fost singurul interviu in care l-am gasit un pic incoerent, fals-mistic, patriotard. Celelalte au fost pe la TV. Dar, repet, nu judec valori care-mi sunt straine, valoarea actorului Puric poate fi colosala dar, pe terenul asta al nationalismului si fundamentalismului ortodox, eu asa l-am perceput.
Sper sa nu te superi pe mine. :)