vineri, 12 februarie 2010

Si toti de la Darwin ne(-o) tragem

Un domn tanar pe care-l iubesc (pentru artistul din el si pentru mintea-i libera) il aniverseaza cu urari pe Charles Darwin, a carui zi de nastere a fost tocmai azi. Foarte bine. Totul ok si cu faptul ca Vasile e adeptul teoriei susnumitului parinte al evolutionismului. Am incruntat un pic spranceana doar la unele chestii de pe-acolo. Sunt nedumerit si nu stiu daca Vasile mi se adreseaza cand spune:
"creaţioniştii de orice soi sunt retardaţi sau nu s-au documentat." 
Va dati seama ca as fi pus un comentariu da' m-a descurajat Vasile:
"Ba chiar se vor dovedi überdobitoci fiindcã vor lipi comentarii acestui articolaş confundând evoluţia speciilor cu teoria abiogenezei şi combãtând-o pe cea din urmã, cum se întâmplã mereu. Cretinilor."
Acuma, eu stiu ca nu fac parte din tagma celor care cred ca un batran barbos, simultan iubitor si razbunator, a creat universul, pe Vasile si pe mine insumi. In acelasi timp nu pot fi convins nici de Vasile, nici de Darwin si nici de Mendel ca ridicarea mea din spranceana de mai devreme este DOAR rezultatul evolutiei asa cum, mult prea simplificator, ne invata cei pomeniti in opera lor. Nu stiu de ce n-am reusit niciodata sa am certitudini de felul celor pe care le are Vasile. Nici in sens evolutionist nici creationist. Si, in general, in nici un sens. Am acest handicap si poate ca voi fi fiind uberdobitoc. In orice caz, tre' sa fie tare confortabil sa poti spune ca STII! Si dupa ce te-ai convins ca STII sa poti striga ca Vasile:
"...m-am sãturat sã explic troglodiţilor cum funcţioneazã viaţa pe Terra."
Vasile, ia imagineaza-ti tu ce-ar fi fost daca Darwin ar fi spus, cu aceeasi lehamite, acelasi lucru! De unde mai stiai tu totul acuma si pe ce te-ai mai fi bazat cand iti catalogai semenii (ignoranti) drept trogloditi si cretini?
Azi la munca, la tigara de dimineata, in urma observatiei ca una din fetele de la birou arata un pic diferit, s-a facut ceva vorbarie pe tema nedumeririi generale provocata de mecanismul (inexplicabil pentru noi) care face ca problemele lunare si atat de feminine ale colegelor sa ajunga sa se sincronizeze dupa putina vreme de coabitare in acelasi birou. Sunt sigur ca ovulatia si felul cum a venit el insusi pe lume nu mai au secrete pentru Vasile, dar poate ne lamureste cum se petrece aceasta sincronizare dupa doar doua luni de lucrat in acelasi birou. S-a intamplat, invariabil, cu toate doamnele si domnisoarele care au lucrat la noi. Lumineaza-ne, Vasile si, daca reusesti, promit ca peste un an ii spun si eu la multi ani mostenirii lui Darwin!

9 comentarii:

Aida B spunea...

:))
fetele alea au facut o pasiune comuna pentru voi:ppp

Nicu spunea...

Ce stii tu...? Doar Vasile ma poate lamuri.

Aida B spunea...

imi dau cu presupusul:p
auzi, dar barbatii n-au sincronizat nimic, in afara de beri??

Clotilda spunea...

Ma indoiesc ca exista vreo explicatie miraculoasa. Chestiune de feromoni, probabil. Un proces biochimic vestigial, cine stie? Important e sa nu ramanem in contemplatiune (cred ca asta sugereaza mai tot timpul Imparatul Utopic), ci sa ne apucam cat mai degraba de cercetare. Un mic exemplu: http://people.fmarion.edu/tbarbeau/Menstrual%20Synchrony.pdf

Nicu spunea...

Aida, barbatii sunt asincroni in toate, stii tu.

Clotilda, nici un pic de poezie... De citit citim si noi, cercetam, da cine-a pus feromonu' la locul lui?? Aia nu gasesc eu in carti si pdf-uri. Informatia care s-a combinat cu materia, ingineria primordiala... acolo e misteru' Ca unii numesc aceasta informatie "Dumnezeu", e doar o conventie. Ca si chimia, ca si denumirea feromonilor :)

Clotilda spunea...

Ba chiar o anume poezie. :) Pai si ingineria primordiala nu e echivalentul [(a)bio]genezei? Exact asta e ideea lui Vasile, Evolutia nu are legatura cu Bangul de inceput, fie el mic sau mare, indus sau nu de o divinitate! Sunt atat de multe de spus, suntem niste structuri atat de armonice anatomico-fiziologic vorbind, dar, desigur, fiecare e liber sa aleaga intre "intelligent design" si selectia naturala. Eu una mizez mai mult pe o inteligenta intrinseca a mecanismelor adaptative, si nu pe o influenta exterioara, isteata, asupra evolutiei noastre. Dar mai cred si ca cercul asta se inchide undeva. :)

Nicu spunea...

Cre'ca tre' sa lamuresc cate ceva:
1. Nicu nu neaga evolutia, in general (fii-miu va fi mai inalt si mai destept decat mine), Nicu neaga doar faptul ca are ca stramosi altceva decat oameni.
2. Nicu nu neaga rolul selectiei naturale in reglarea si ducerea la capat a "ingineriei". Nicu are chiar o banuiala ca penicilina si petrolul o sa faca ca omenirea "sa vada ea pe dracu'" mai devreme decat si-ar fi dorit, fix pentru ca selectia naturala a fost impiedicata sa-si faca treaba.
3. Nicu nu stie daca Isus s-a nascut din fecioara, banuieste ca a fost tot atat de "fiul lui Dumnezeu" ca si noi toti, insa e aproape convins ca a fost mai luminat decat Vasile. De comparatia cu el insusi Nicu nici nu mai vorbeste...
4. Nicu chiar n-a glumit cand a spus ca apreciaza mintea sprintara a lui Vasile, el doar a pus la indoiala omniscienta declarata a omului si o anumita aroganta insotita de cuvinte prea tari.
5. Daca-l intrebi pe Nicu cat de sigur e de cele scrise de el sau de altii si-ti va spune ca nu stie, sa stii ca spune adevarul. Daca uneori il ia valul si emite judecati... minte. Nu stie nimic, de fapt :)

Aida B spunea...

deci discutia asta e pe bune si serioasa.

Anonim spunea...

Nicu nu va minte. Nicu nu stie nimic,si mai sunt ca el o sumedenie.

Cat despre Vasile: "Hai ma Vasile... "