marți, 25 septembrie 2007

The truth and nothing but the truth

Intrebare: Este o calitate sau un defect sa nu poti promite ceva decat daca esti 100% convins ca poti face?
Citat:
'''After all, when you're asked to swear that you will "tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth," every body says they will. And yet they do not agree about what happened'''.
Asta pentru ca jumatate din ei mint. Pot sa minta. Sunt in stare. Si eu pot sa mint. Dar cand vine vorba de lucruri importante (sau care cred eu ca sunt importante) se intampla ca nu mai pot.
Studiu de caz no. 1: Interviu pentru slujba. Referintele tale sunt bune, angajatorul e convins ca tu esti the guy up to the task, oferta pecuniara este buna, locatia este pe malul vestic al Adriaticei, omul iti place, chiar si tu esti 95% convins ca poti face o treaba buna. Mai raman 5 procente de indoiala. Ale tale. Promiti un raspuns in doua zile. Dupa fix doua zile procentele de dubiu au devenit 10 si scrii un e-mail in care declini politicos insirand cateva motive... aproape adevarate.
Studiu de caz no. 2: Cineva iti ia ceva ce ti-e foarte drag si spune ca-ti restituie acel ceva doar daca promiti. Nu conteaza ce. Iar esti convins 90% ca esti in stare si iar dai cu fruntea de celelalte 10 procente. Nu poti. Ai vrea sa fii in stare sa minti dar vorbele refuza sa iasa. Ochii ti se umezesc de neputinta, dar n-ai ce-i face. Ca si tine, Curtea este inflexibila. Nu face compromisuri chiar daca ti se pare ca ai zarit o lacrima itindu-se chiar si de sub basmaua care leaga ochii doamnei cu balanta si spada. LA LEGGE E UGUALE PER TUTTI! Guilty as charged, you bastard!
In ambele cazuri personajul nostru pierde ceva. Dar poate acele chestii (slujba, oameni dragi) erau deja pierdute si el nu a fost in stare sa constientizeze decat foarte tarziu. Prea tarziu.

3 comentarii:

Gabriela Obodariu spunea...

Eu cred ca daca pierzi ceva ce ti-e foarte drag si vrei sa-l recuperezi, 10% nu e mare lucru. Si chiar daca ai indoieli ca poti sa te tii de promisiune, o sa fii iertat. In fond,in dragoste si la razboi, totul e permis, nu-i asa?
Slujbe mai gasesti, dar persoane cu adevarat dragi, mai greu.

Nicu spunea...

Words of maximum wisdom! Dar ce te faci cand eu nu sunt un intelept. Dimpotriva.

Gabriela Obodariu spunea...

Pai poate gasesti un intelept sa te ajute. Nici nu e greu, la teorie toti stam excelent, ai sa gasesti pe toate drumurile!