marți, 3 iunie 2008

Sfanta impartasanie ca sminteala

Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului s-a impartasit, acum zece zile, la greco-catolici. Era invitat, la sfintirea unei biserici, de catre ambasadorul papei in Romania.
A fost o treaba simbolica, zice Corneanu.
E un gest firesc de apropiere si ecumenism, zic eu. Pentru ca, asa taina si simbol cum este, cu potirul sau cu lingurita, cu cubuletul de paine plina de e-uri sau cu ostia perfect rotunda, euharistia se savarseste, cu trupul si sangele aceluiasi Isus.
E grav si e tradare, zic bunii ierarhi pravoslavnici si tzutzarii lor din media!
Site-ul patriarhiei scrie ca "...dialogul actual cu Biserica Greco-Catolică, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat..." prin impartasania papistasa a mitropolitului. Si mai zice patriarhia ca la Sinodul din Iulie o sa-l cheme la ordine si o sa analizeze.
Azi dimineata un vorbitor de parabole si intelepciuni absolute concluziona, la matinalul Radio Romania Actualitati, ca ceea ce a facut mitropolitul nu e ecumenism, e "sminteala"! Ca o ironie, rubrica permanenta, a carui titular este smintitul al carui nume nu l-am retinut, se cheama "O vorba buna"! Radio Romania se aude peste tot. Iar imbecilul si cei care l-au instruit sa spuna ce-a spus, stiu ca au audienta mare.

Auzeam, pe ici, pe colo, ca unii ar vrea o miscare politica de dreapta in jurul bisericii ortodoxe. Probabil intru starpirea smintelilor ecumenice si pastrarea neatinsa a desavarsitei cucernicii si curatenii morale a neamului romanesc. Dorinta clerului ortodox de prezervare a functiilor si privilegiilor, masa usor de manevrat a "drept-credinciosilor", scarba fata de politica autohtona si ochii inca seducatori de nebun frumos ai Capitanului, sunt conditii deja implinite. Somnul ratiunii colective nu e nici el departe. Si, cand acesta din urma va fi deplin, vom putea impusca mitropoliti deviationisti, homosexuali si adversari politici la gramada!
*****
Later enlightment:
Vocea patriotului nationale de la RAA se numeste Visarion Alexa.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bine zis, intr-adevar. Pacat de tendintele fundamentaliste ale unora dintre inaltii ierarhi ai bisericii. Am predat zilele astea la clasa despre fundamentalismul religios. Imi pare rau ca n-am vut exemplul asta sa-l discut :)

Anonim spunea...

Eu sunt greco-catolic, asa am vrut sa fiu si pe vremea comunistilor, si asa am fost, cu multe ascunderi, cu multe injosiri... nu ma mai simteam roman... Si a fost sa fie o "revolutie", si a fost sa fie sa moara multi atunci... acum, evident, tot greco-catolic sunt, tot injosit ma simt, tot roman nu ma simt.

Nicu spunea...

Gabriela, o sa mai vina ore de istorie. Sau poate ai colegi care predau religie si pot deschide mintile copiilor catre buna intelegere.

Anonim, e trist ce spui tu. Banuiesc ca locuiesti in Ardeal, undeva. Eu credeam ca distanta mai mica de MittelEuropa face oamenii sa fie mai destepti pe-acolo si sa nu puna etichete functie de cultul religios caruia-i apartii... Oricum, nu cred ca ar trebui sa te simti injosit. Credinta si confesiunea ta nu e ceva de care sa-ti fie rusine.

Anonim spunea...

sunteti de-a dreptul in necunostinta de cauza... dar probabil nici nu e de mirare cand scopurile voastre sunt mai intunecate decat credeti... pacat mai ales ca spunand ceea ce spuneti aici credeti ca e ceva bun.. dimpotriva, candva cand o sa va dati seama de greseala o sa va para rau, dar s-ar putea sa fie prea tarziu...
Doamne-ajuta!