luni, 8 februarie 2010

Sminteala cu pretentii filocalice

Televiziunea nationala i-a acordat, de curand,  spatii foarte generoase in care conferintele omului s-au labartat confortabil, iar cadrele in care conferentiarul isi insotea peroratia grava si fara noima cu gesturi dramatice, alternau cu cele din audienta pestrita, cu pupile extatice si mandibule atarnande.
Trei citate si o ghicitoare: Despre cine vorbim noi aici si la cine se refera acesti oameni?

“Eu il admir... ca actor. ... a iesit din sfera unde este cu adevarat competent, inalt competent. A facut un sindrom de guru. La cat e de inteligent si de angajat spiritual, as fi asteptat sa-l vad mai smerit, mai aproape de discursul unui marturisitor decat de acela al unui ganditor amator. Dar mai e ceva: ...a adoptat o strategie pedagogica riscanta. Cand vrei sa educi pe cineva, nu incepi prin a-l flata. Daca vrei ca cineva sa invete ceva, nu-i spui mereu ca n-are nimic de invatat. Or, el incurajeaza un soi de legendarizare arbitrara a natiunii, din care rezulta ca ea frizeaza desavarsirea. Atunci la ce bun s-o mai dascalesti? Suntem unici, persecutati de tot mapamondul, singurii crestini adevarati, speranta lumii, gloria speciei! Asta e gandire de tip Becali. El n-ar trebui sa faca posibile asemenea analogii.” 

"...este unul dintre pilonii de rezistenta din viata mea si am sa-l respect tot timpul. Ce a facut el este de pus in Rai. Dar mi-am dat seama ca e ceva foarte complicat. Ca si el, eu cred ca arta are ceva spiritual si ca poti sa cureti cu arta. Ma, si noua ni s-au intamplat lucruri! Am simtit asta in spectacole. Chiar coborau ingerii. Era real. Dar asta e ceva atat de personal, e ca un act de dragoste. El a teoretizat totul. De fiecare data cand ii ascult interviurile, pe mine ma sperie. Are atatea citate incat eu nu mai stiu exact cine  ... M-ar bucura foarte tare ca el sa se converteasca inca odata la el insusi. Cinstit? Eu chiar il iubesc... Chiar daca nu sunt de acord cu exprimarea lui de acum, asta n-are nicio legatura cu ce cred eu ca este el. Pentru ca eu chiar cred ca el e altcineva”.


“Eu l-am cunoscut ca pe un om foarte inteligent. Din pacate, a inceput treptat sa se ia prea mult in serios. E periculos cand incepi sa crezi ca faci mai mult decat faci si ca esti mai mult decat esti. A inceput sa investeasca pantomima cu incarcatura filozofica. La inceput ma amuza. Acum ma si enerveaza, ca sare mult peste cal. S-a luat atat de tare in serios. Nu stiu ce se intampla cu el. Chestia aia cu rasul nostru care e de sorginte dacica, cu rasul nostru care e crestin si e diferit de bascalie. Da-o-ncolo… Daca el crede in prostiile astea inseamna ca nu pricepe nimic. Pacat, ca e un om inteligent. Nu e singurul exemplu. De multe ori ai impresia ca unora ar trebui sa li se interzica accesul la biblioteca. Ii sminteste.” 
Cred ca nu e greu de identificat personajul dar, daca aveti indoieli/dificultati, cititi tot ce scrie Vlad Mixich. Parerea mea e mai veche si o stiti de-aici.
-->

8 comentarii:

Aida B spunea...

nu mi-e clar ce e cu convertirea asta a lui Puric, ce conferentiaza, ce profeteste, ce diagnosticheaza. dar vad ca vuiesc si ziarele zilele astea. ce-a facut, in doua vorbe??
cred ca citatul nr. 2 vine de la Florin Piersic, ma rog, e cam acelasi elan verbal.

Aida B spunea...

a
ma bucur sa te recitesc:)

Nicu spunea...

Pai, pe scurt, neamu' romanesc e buricu' pamantului, ortodoxia e cea mai cea, iar Dan Puric e un fel de Mesia care citeaza abundent si cu nonsalanta din orice ganditor fie ca citatul are vreo legatura cu contextul fie ca nu. Omul a simtit ca e chemat sa propovaduiasca (mai degraba a simtit ca periind la romani frustrati iese banu din bilete si drepturi de autor) da' nu se deranjeaza sa aiba si ceva substanta in misia lui.

Aida B spunea...

acum mi-e clar.
lasa, draga, sa fie neamu'romanesc cel mai tare din parcare (din aia cu parcometru cu monede). trebuia s-o faca cineva si pe-asta, nu? citi profeti nu sint in libertate in toata lumea, acum il avem si noi pe al nostru. in loc sa fim mindri, dam cu pietre il el. nu-i frumos:p

mirolara spunea...

cand a venit la focsani, am fost nevoita sa fac o stire. Nu mi-a venit sa cred cata lume intra in salita de la ateneu si cum nu-si gaseau loc nici in picioare... Erau de doua ori mai multi decat la concertul cu “stradivarius”. In ce priveste ce se da la tvr, am urmarit reactiile celor din sala. Sunt un deliciu! Chiar traiesc fiecare secunda de show… :)) Ce sa mai zic de filmarile cu barca si cu speech-ul dand la vasle! …era filmat si la doua camere! Pfiuu..

Stefan Gabriel Chelaru spunea...

Da, neamul nostru e buricul pamantului, natia primordiala a lumii si suntem cei mai buni dintre cei mai buni. Numa'ca m-am cam saturat sa fim asa, cei mai tare din parcare, in vorbe.
Insa, uneori, omul are umor.
P.S.: mosule, draga, dar mult mai lipsisi, bre...

Nicu spunea...

Puric, cu sau fara umor, ar fi ramas un actor onorabil, asa cum il stiam toti, daca nu dadea sindromul proorocirii peste el. Iar nebunia lui ar putea fi inofensiva daca s-ar consuma intre peretii casei lui. Dar TVR e tare vinovata pentru tribuna pe care i-o ofera. Vinovata pentru c-o face din banii nostri.
Lipsii, mosule, pentru ca viata te face uneori sa nu-ti mai placa nimic. Sper sa treaca :)

mihai panaitescu spunea...

e rupt in gura omu(sunt fiul lui nicu)