vineri, 13 iunie 2008

Pro Memoria

18 ani de la 13 iunie 1990. Continua atunci virajul aproape in ac de par al istoriei Romaniei inceput in iarna care trecuse. Partea sanatoasa a natiei care dorea drumul drept dinspre trecutul comunist catre un viitor normal care ne lipsise vreme de 50 de ani, se dovedea cu mult mai slaba decat partea intunecata, canceroasa care se vedea scoasa din mediul in care baltise confortabil in deceniile trecute si percepea schimbarea, democratizarea si opozitia ca dusmani de moarte care trebuie anihilati prin orice mijloace. Si ce mijloc era mai eficient si mai pe intelesul lor decat bataia crunta, mutilarea, intimidarea si uciderea? Mizeria sufleteasca si lipsa de scrupule a conducatorilor frontisti si salvatori si nationali, autoinstalati la comanda cu 5 luni si jumatate in urma, iesea in evidenta si mai pregnant si avea sa continue pana in zilele noastre. Sau poate ca cei care populasera Piata Universitatii pana atunci nu erau, neaparat, mai slabi. Poate ca doar mijloacele lor de lupta nu erau cele potrivite. Poate ca impotriva fiarelor nu ai sanse de victorie si supravietuire cantand si strigand "jos comunismul!". Fiara nu intelege si nu e in stare de dialog. Fiara trebuie ucisa daca vrei sa supravietuiesti. "Shoot to kill" este singura ta scapare atunci cand ajungi sa privesti bestia in ochi! Mai exista si calea "run for your life". Si, intr-adevar, multi din cei care au supravietuit, au plecat scarbiti catre zari mai normale dupa acel iunie 1990. Dar aceasta din urma optiune are neajunsul ca lasa fiara sa supravietuiasca, iar tu, mai devreme sau mai tarziu, te vei intalni din nou cu ea. O vei regasi mai puternica si mai cu tupeu decat data trecuta.
In ordine cronologica, pentru ca nu e bine sa uitam, iata cateva replici pentru inca o pagina de istorie facuta de ticalosi:
Iliescu (in divanul ad-hoc al tarii, despre manifestantii din Piata si simpatizantii lor):
"...Si sunt unii care le plang de mila catorva golani care provoaca dezordine in central orasului..."
****************************************************************************
Reporter:
-De ce nu are loc dialogul intre reprezentantii statului si grevistii foamei?
Brucan:
-Pai cum poti sa vorbesti cu niste oameni care nu mananca?! ha, ha, ha...
R:
-Dar dumneavoastra dac-ati vorbi cu ei, ce le-ati spune?
B:
-Le-as spune sa se duca si sa manance o friptura la frigare! ha, ha, ha, ha, ha, ha....
**************************************************************************
Generalul Diamandescu (prin radio):
"Va rog sa-l informati pe dl. presedinte ca dam foc la toate autobuzele. Asta a fost intelegerea, rog sa informati..."
*************************************************************************
Iliescu (Instruind masele populare de "oameni de bine" usor manevrabile si gata de atac):
"Delegatia de mineri, in frunte cu dl Cozma, se va deplasa spre Piata Universitatii pe care vrem s-o reocupati dumneavostra... de asta data avem de-a face cu elemente de-a dreptul fasciste. grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate..."
Iliescu (incercand sa scoata armata in strada):
"...armata... sa nu stea indiferenta..."
Iliescu (multumind celor care au ucis pentru ca el, Stapanul, sa ramana la putere):
"Va multumesc inca odata tuturor pentru ceeace ati demonstrat si in aceste zile. Ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca..."
Iliescu (mintind cu nerusinare intr-un interviu cu RAI2):
"...Nu exista nici un mort provocat de mineri. Sigur ca minerii, la randul lor, au facut si lucruri bune: ei au ajutat ca sa fie curatata Piata Universitatii de urmele vandalismelor din ajun si reluarea traficului, ei au pus mana ape sapa si au refacut tot spatiul verde din fata Teatrului National..."
***********************************************************************
Iliescu e liber si-si sustine in continuare camarila. Fiara e vie, se protejeaza si se imunizeaza prin mijloace "democratice". Stie ca noi n-avem cinismul sau inteligenta sau cojones de a o infrunta prin mijloace potrivite. Fiara indeamna si convinge inca masele si "oamenii de bine" ca Oprisan este cel mai bun sa le fie baci, ca Basescu e raul suprem si ca Oprescu e independent.

6 comentarii:

gabriela spunea...

Of, mi-am adus aminte...Eu am purtat cu mandrie insemnul de golan student in piept la vremea aia, chiar si in interiorul facultatii. Manifestatia aia a fost superba. A fost prima data cand m-am simtit libera cu adevarat. Acolo, strigand "Jos Iliescu"

Gabriela Obodariu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
gabriela spunea...

Ai vazut filmul "Piata Universitatii", a lui Stere Gulea? Ma intreb daca l-as gasi ca sa-l revad. E o marturie faina asupra a ceea ce a fost miscarea Piata Universitatii.

Nicu spunea...

Il gasesti pe YouTube, fragmentat in vreo trei parti, parca...

gabriela spunea...

OK. Merci :)

gabriela spunea...

Am mai citit o data postul tau si am urmatoarea intrebare: tu cum lupti cu Fiara asta? Ca ideea mi se pare foarte faina :)