marți, 31 iulie 2007

Requiem (allegro ma non troppo)

A murit Teoctist dupa 21 de ani de preafericire. Incerc sa ma abtin de la a vorbi despre daramari de biserici si complicitati ecleziastico-securiste. Din doua motive: Odata ca ar fi prea lung si a doua oara ca "despre morti numai de bine". Dumnezeu sa-l ierte!
Sa fiti atenti la sfanta lupta care o sa urmeze! De data asta nu mai sunt drept-credinciosii comunisti care sa puna patriarh, deci este liber la afurisenii mediatice, lovituri in coaie, scoatere de dosare. Va amintiti de povestea cu mitropolia Ardealului de acum vreun un an jumate-doi? Atunci s-a mai facut o mitropolie la Cluj pe langa cea de la Sibiu. Unii au spus ca e scindare, rupere, sfasiere a Ardealului, altii (Sf. Sinod) au zis ca, dimpotriva, e de bine.
Si bataia care va urma va fi pusa de unii in seama Celui de Sus. Functioneaza mai mereu acest alibi cu mizeriile care fac parte, chipurile, din planul si lucrarea Domnului.
Eu sper asa:
**Sa nu avem doua sau mai multe patriarhii dupa incetarea ostilitatilor. Si daca va fi sa fie, vreau, musai, una la Focsani, astfel bine-credinciosul Marian Oprisan va putea sa-si termine ctitoria care slutzeste centrul si asa urat al urbei.
**Viitorul patriarh sa nu fie unul care sa intoarca BOR cu fatza catre Moscova pravoslavnica. Poate s-o intoarca cu spatele, numai sa aiba grija sa nu se aplece dupa sapun.
Dar, daca ma gandesc mai bine, cred ca vreau alegeri patriarhale cu vot universal. Sau macar un referendum mic. Maaama, ce campanie electorala ar iesi...! Cu referiri la greaua mostenire a lu' Toader Arapasu, cu pozitionari strategice ale lui Voiculescu, cu investmantarea in rasa calugareasca a Laviniei Sandru. He, he...! Si totul pe banii lui Patriciu!

Niciun comentariu: