marți, 14 august 2007

Creanga de sub picioare si husqvarna (formerly known as drujba)



Duminica, privind dezastrul din stanga si din dreapta drumului stricat de intemperii si de tractoare grele care au tarat copaci asasinati, imi ziceam ca mai bine n-as mai merge la munte. La muntii nostri. Ma gandeam ca, atunci cand mi s-o face dor din nou, sa merg in Alpi sau la oricare alti munti apartinand oricarei alte tari decat Romania. Nu mai suport sa vad crima. Pentru ca e o crima ce se petrece. Si nu e o crima ordinara cum ar fi “un individ si-a omorat vecinul pentru o bucata de pamant” sau “un barbat si-a omorat femeia din gelozie”, oricat de oribile si infricosatoare ar fi si aceste exemple. Diavolul care reuseste sa-i faca pe acestia sa ucida este un slujbas de duzina. In schimb cred ca diavolii care ii poseda pe negustorii de lemne si pe politicienii care ii favorizeaza (nu gratuit…), primesc bonusuri foarte stimulative.
Taierea padurilor in felul in care se face la noi, de prea multi ani incoace, ar trebui sa fie pedepsita crunt si maxim. Dar, mai ales, ar trebui oprita. Pentru numele lui Dumnezeu, chiar atat de tampiti, salbatici si pagani suntem?! Chiar asa masochisti am devenit?! Ce facem noi aici?! Plangem cand torentii iau casele de pe vaile Trotusului si Bistritei dar, cu toata compasiunea pentru oamenii aia, nu pot sa nu ma gandesc ca unii dintre ei si-au bazait husqvarnele prin padurile de mai sus de caselor lor. Si nu doar ca sa-si aduca lemne de foc pentru iarna.
Nu discut aici consecintele asupra turismului (care neamt vrea sa vina sa vada munti slutiti de drujbe si sleauri de TAF-uri?), chestiunea e pur si simplu de mostenire lasata copiilor. E ca si cum, intentionat, ai concepe un copil dupa ce ai ingurgitat un kil de vodca si ti-ai injectat cinci doze de heroina. Si tu si celalalt parinte.
Daca as fi in stare de ura, as ura din tot sufletul pe neoamenii care fac asta. Care, pentru bani, ipotecheaza viata propriilor copii. Si viata copiilor mei. Nu stiu cine le-a dat acest drept si acele licente de a taia padurile. Nu stiu nici ce comisioane au platit pentru asta sau cata evaziune fiscala (protejata?) fac pentru a-si amortiza rapid acele comisioane. Nu ma doare imbogatirea lor. Dar ma doare ce-am vazut in munti.

Niciun comentariu: