joi, 26 iulie 2007

Cafe ristretto

Si tot martea mea bucuresteana mi-a readus in minte o chestie. Marunta. Dar care ma sacaie:
In timp ce-l asteptam pe prietenul meu pe o terasa a trebuit sa beau ceva rece. Dupa care am cerut si un espresso. Scurt. Mic. Ca sa mearga tigara. Chelnerul imi cere 7 lei. Eo zic ca e foarte mult, el isi aduce aminte ca e doar 6 lei. Eo zic ca-s generos, ca 1 leu i-l dau eu, nu trebe sa ma fure and so on... Nu mai spun ca a trebuit sa marchez 1 leu si la toaleta. Dar iata ca spun.
M-am mai consolat cand mi-am adus aminte cat costa un espresso in aeroport la Otopeni. Vreo 11 lei.
Ca tot imi place si-am tot baut peste tot acest "concentrato di bonta", cum definea cafeaua espresso un barman italian, pot sa va spun ca la Fiumicino un espresso costa 0.8 euro si cam pe-acolo pana la 1 euro, 1 euro si ceva se invarte pretul cescutei de cafea in capitalele europene si in aeroporturile care le deservesc. La Henry Coanda este 3,5 euro. La terasa Debarcader vreo 2. Si e si mai proasta. Si ma intreb de ce... Poate pentru ca negustorii de pe la noi vor sa faca avere intr-o singura vara... Sau poate pentru ca suntem un neam de hoti... Cafeaua e doar un exemplu. Sentimentul ca nu primesc destul pentru banii pe care ii platesc, ca tot carciumarul incearca sa te fure, e aproape permanent. Pe la voi cum e?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru că în vremurile pre-2007 puteau pune suprapreţul pe seama taxelor vamale (deşi suspiciunile păţitului mă duc înspre a crede că e de la Profi cafeaua lor). Şi pentru că acuma doar n-o s-o ieftinească, dacă au vazut că o cumpără poporul şi la preţ întreit. Şi pentru că avem un stil balcano-latino-gitan de făcut bisnis. Şi pentru că stilul ăsta de bisnis cere o ţâră de hoţeală.

Anonim spunea...

Hey there,
It was great meeting you the other week. I did want to ask you a quick question about something you might be able to help me out with. I won't post it here, but my e-mail is ro_ebleich@yahoo.com. Shoot me an e-mail if you have time and we can chat.
Also, I think I read in your blog you have a motorcycle. What type? I really miss riding....they won't let me touch a motorized vechicle here....sad....anyway, have a great weekend!
-Eric

Nicu spunea...

Anca, stilul e, aproape exclusiv, GITAN. Apropos, azi dimineata cand veneam la munca am revazut o scena care ma omoara: un GITAN care, din caruta, ridica o lopata cat putea de sus si lovea cat putea de tare spatele unui cal care-si dadea sufletul alergand peste un pod. Oare as intra in puscarie daca, odata, as apuca sa agat lopata si sa lovesc GITANUL...? Sau as fi la fel de gitan, myself...?

Eric, thanks for the visit!
I'll shoot that e-mail as soon as possible. Meanwhile, my bike is a Yamaha FZ6-S Fazer, 600 ccm, with a brocken clutch handle :( (my older son came home for vacation and the beast proved to be too heavy for him...:))
Talk to you later. Bye for now.