vineri, 17 august 2007

Sfarsit de vacanta. De iarna

Sapte si ceva dimineata, iarna geroasa, patru kilometri de zapada scartaind sub talpi pana la statie, autobuzul intarziat opreste cu obisnuitul zgomot de motor de Brasov noneuro si de aer sub presiune eliberat prin nu stiu ce supape. Fumul greu de motorina proasta si necatalizata infesta aerul de afara si pe cel dinauntru. Temperatura in autobuz egala cu cea din exterior. Ma asez, scaunul de musama este al dracului de rece, picioarele mele aproape degerate. Nu stiu unde auzisem ca cineva era in stare sa-si dirijeze, mental, circulatia sanguina preponderent catre o anumita parte a corpului si astfel s-o incalzeasca, sa evite degeraturile. Incerc si eu, parca ar merge un pic, neah… autosugestie ordinara…
Prima statie era dupa vreo 5 kilometri, la Grumaz. Prin geamul cu flori de gheata zaresc trei umbre miscand in semiintunericul de afara. Numai una urca si se aseaza langa mine. Trag cu ochiul. Un sfert de secunda. Prea putin sa retin vreo trasatura dar destul ca sa vad ca era o fata cam de varsta mea cu un palton negru. Si vacanta ei se terminase si mi-o imaginam venind de la Vrancioaia, pe jos, o distanta mai mare decat facusem eu in aceeasi dimineata. Grumaz nu e un sat. Este doar o intersectie de ape si drumuri. Vaile Zabalei si a Putnei. Drumul Narujei si cel al Vrancioaiei. O simteam la fel de inghetata cum ma urcasem si eu cateva minute mai devreme si, atunci, am avut nevoie sa o ating. Intai ca din intamplare si, pe masura ce afara se lumina, o tineam de mana din ce in ce mai strans. Drumul pana la Focsani dura cam doua ore si jumate. Nu i-am dat drumul de mana tot acel timp. Nici ea mie. Nu ne-am uitat unul la altul si n-am schimbat vreo vorba. Nici atunci, nici vreodata dupa aceea. Frigul n-a mai existat pentru 2 ore si jumatate. Sau n-a mai fost important. Aveam vreo 16 ani.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos. Bun frig, ca sa zic asa :)

Nicu spunea...

Da... feciorie pe toata linia... Tot ce-a urmat, pana astazi, a fost o continua si surprinzantoare schimbare. For better or for worse...? Asta nu poci sa spun.