luni, 5 noiembrie 2007

Pragmatic utopia

De cativa ani ma bantuie un gand. Incapatanat, gandul revine ori de cate ori sunt suparat si nervos pe politicienii autohtoni care-si bat joc de mine si de tara mea. Judecati si singuri cat de des revine relativ la cate nefacute fac politicienii nostri. Gandul, utopic si nerealist, este urmatorul:
Vreau sa caut mijloace prin care un numar de oameni importanti si bine intentionati ar putea sa schimbe constitutie, cutume, drept international si alte lucruri, (toate simple conventii pana la urma), si sa hotarasca dupa cum urmeaza:

Contract de vazare – cumparare:

Romania se vinde contra sumei de 1 euro Germaniei (sau Danemarcei sau oricarei democratii dovedit stabile si eficiente). Germania (sau Danemarca) poate dispune de soarta tarii dupa cum doresc. Germania (sau Danemarca) va numi un manager care la randul sau sa numeasca manageri regionali, judeteni, comunali. Toti acesti manageri vor fi atent selectati, prin concursuri transparente, dintre fosti cancelari, prim ministri, CEO’s de mari companii profitabile si care au durat in timp si vor fi remunerati cu echivalentul cheltuielilor insumate ale guvernului Romaniei si ale partidelor politice romanesti pe promovare, imagine, consultanta si altele asemenea din anul precedent semnarii prezentului contract. Democratia, cu tot ce incumba ea, se suspenda pentru 20 sau 30 de ani. La implinirea acestui termen, Germania, Danemarca sau cine o fi se obliga sa organizeze alegeri libere si democratice daca, pana la acea data, omenirea nu va fi descoperit un sistem mai bun si mai eficient de organizare a societatii. Prezentul contract se poate completa cu inca ceva clauze de bun simt (nu multe, ca ne pierdem in detalii).

Cred ca solutia asta, daca ar fi si fezabila, ar fi mai buna decat orice revolutie sau lovitura de stat si ar putea fi un model pentru orice popor aspirant la democratie din lumea asta care nu vrea sa piarda vremea cu tranzitii sterile si dureri ale facerii neproductive. Tocmai de dragul democratiei. Pentru cei care cred ca democratia este "tool of the devil" putem inlocui Germania sau Danemarca cu Iranul sau Mama Rusia. Ramane sa hotaram.
******************************************************************
BTW, un alt gand m-a lovit odata cand traversam Slovenia, tara mica si frumoasa ca o floare. Literalmente ca o floare. Gand care se poate constitui intr-o alternativa la cel de mai sus in cazul in care acela se va dovedi totalmente aberant:
Avem o tara mult prea mare pentru putinta noarna si gospodari singure si autonom ar fi chiar atat de rau? Haideti sa impartim si sa desenam niscai frostra de a o administra eficient. Oare modelul federalist, unde regiunile s-ar guventiere, ce ziceti? Just for the hell of it!

10 comentarii:

Edward Chenderes spunea...

Pentru inceput as dori sa iti spun doar atat. Dream on!!
Cat despre feudalizare, nu cred ca ar merge.
Spre exemplu, amicii nostri din PD, pe care i-am votat in draci acu 3 anisori, cica au un proiect de lege pe tematica federalizarii Romaniei, mai precis in 8 regiuni, cu personalitate juridica, gurverne, parlament, bla bla bla. Toate astea zic ei vor duce la o mai buna absorbtie de fonduri europene.

I THINK THEY ARE FULL OF SHIT.

Si daca stau bine sa ma gandesc Uniunea asta Europeana nu-i tot o federatie?
Si? Cu ce ma ajuta pe mine sau pe tine sau pe tine draga cititorule de blog?

Gabriela Obodariu spunea...

Mama, dar suparat mai esti de-ti vin astfel de idei! :)
Tie ti-ar placea sa cedezi dreptul de a-ti conduce familia altcuiva pe motiv ca tu nu te descurci? :)
Federalizare? Nu s-ar putea in conditiile unor diferente majore de dezvoltare intre regiunile acestei tari.

Nicu spunea...

Eddie, you're so right, it's just a dream :-(

Mesaj, eu nu-mi conduc familia. Iar daca as conduce-o si as face-o prost, ar fi bine sa vina cineva sa ma decada din drepturi. Intru binele celor condusi. Apropos, tie-ti place de guvernantii astia de se tot perpetueaza? Nu ti-ar prinde bine unii care sa-ti faca autostrazi si sa faca salariul tau de profesor egal cu al omologilor tai olandezi (sa zicem)? Fara suparare, chestia cu familia = tara pe care nu ne-o vindem/concesionam imi aduce aminte de discursuri funariote... iliesciene timpurii... come on, tu nu esti asa de fapt! :) Iar federalizarea tocmai asta ar rezolva. Vasluiul ar munci ca sa prinda Timisul si n-ar mai astepta wellfare-ul la carciuma.

Gabriela Obodariu spunea...

N-am facut nici o asociere tara-familie. Spuneam doar ca daca ceva nu merge bine, nu te apuci sa chemi pe altul sa-ti rezolve problema, nu? :)
De acord, am si eu o sumedenie de nemultumiri fata de oamenii politici, dar eu cred in ceea ce poti sa schimbi tu si asta si fac. Carcotasi de-astia care viseaza la solutia salvatoare, indiferent ca e o persoana, sau un alt stat, sunt destui.:) Dar nu reusesc sa faca mare lucru.
NU e numai de munca vorba aici la diferentele intre regiuni. E o poveste la fel de lunga ca cea cu Occidentul si Orientul si diferentele dintre ele.

Aida B spunea...

plec si eu cinci minute la piatza si dezbateti cestiuni grave:)
revin imediat:))))

Aida B spunea...

trecind peste mitul Salvatorului (adica un altu', ca noi nu sintem in stare sa ne conducem) care apare aici sub alta forma, peste ideea federalizarii (care daca e asa de buna si aducatoare de bani UE, de ce nu e aplicata deja in Occident?), aspecte sesizate de toata lumea, ajung la alte probleme:
contract de cinzare-cumparare? atit de... cinic (chiar daca sintem in Utopia). ce te face sa crezi ca o tara poate fi condusa ca o companie? te-ai simti bine sa fii la cheremul unui patron care da cu biciul si cu prima cind are el chef?
inteleg iarasi ca lumea se indoieste de eficienta democratiei cam de cind e ea pe lume, dar nici sa ne bagam cu miinile legate la stapin (bine zis, edward, feudalizare). democratia pura, ca si comunismul pur, sint exercitii intelectuale foarte excitante, da' atit. asta nu inseamna ca tre' sa trecem in partea cealalta, in dictatura capitalismului salbatic.
mi se pare total ilogic trecerea la democratie traversind (sub semnatura!!) o dictatura.
fara tranzitie si durere nu exista nastere, nu se pcoate altfel, pocnind din degete si peste noapte , cita vreme natiile sint facute din oameni si nu din roboti.
cred ca sintem inca sub vraja lui Vlad Tepes, am citit prea multe "Povestiri istorice" ale lui Dumitru Almas in copilaria noastra...
federalizarea asta se poate traduce, mai bine, prin o mai mare autonomie locala.
da' mai trebuie sa fie si vointa in a face lucrurile bine. or eu nu prea vad treaba asta...

Anonim spunea...

As fi foarte bucuros daca ai incerca sa ne demonstrezi ca se poate. Mergi in Rusia si fa-ne cu mana de acolo. Poate iti iese pe nas pofta de inginerie sociala.

Anonim spunea...

pentru edward c
regionalizarea e utila pentru o mai buna absorbtie a fondurilor structurale, pentru ca, de ex. nevoile din vrancea nu vor fi niciodata cuantificate exact nici de la bucuresti, nici din bihor.
Daca n-ai inteles cu ce te ajuta "pe mine, sau pe tine" sau pe "dragul cititor de blog" UE, baga material in continuare si fa trafic. Inteleg altii.

Nicu spunea...

Dragul meu anonim, da' de ce vrei tu sa ma trimiti la Siberia? Tocmai tu, care esti tolerant si ong-ist? Si bun crestin, dupa cum spuneai odata... Uite eu, care nu sunt nici una nici alta, am voie sa zic precum unu' Lars, tobosar Metallica: "I will kick your testicles so hard they'll hang off your nose!" Dar s-ar putea sa gresesc. Pentru ca dac-ai avea asa ceva ai semna comentariile astea deosebit de inteligente. Mai ales ca inca ai un cont blogger...

Edward Chenderes spunea...

Domnule Anonim, as avea o singura intrebare.
Tu stii ce sunt alea fonduri structurale?
ok, mai am una.
Tu stii ce inseamna UE?
Pentru ca dupa parerea mea, repet, parerea mea, habar n-ai.